Wat is een infrarood paneel?

Wat is een infrarood paneel?

Infrarood panelen, ook wel IR-panelen genoemd, zijn innovatieve apparaten die worden gebruikt voor het verwarmen van binnenruimtes. Ze maken gebruik van infraroodstraling om warmte te genereren, vergelijkbaar met de manier waarop de zon warmte naar de aarde stuurt. Het belangrijkste verschil is dat infrarood panelen alleen de warmte overbrengen, zonder licht uit te stralen zoals een gewone lamp dat doet.

Hoe werkt een infrarood paneel?

Om te begrijpen hoe een infrarood paneel werkt, moeten we een beetje dieper ingaan op de natuurkunde van warmteoverdracht. Infraroodstraling is een vorm van elektromagnetische straling die onzichtbaar is voor het menselijk oog. Het wordt gegenereerd wanneer objecten warmte uitstralen als gevolg van hun temperatuur. Dit is vergelijkbaar met hoe een hete kachel gloeit in het donker.

Wanneer een infrarood paneel wordt ingeschakeld, worden elektrische weerstanden in het paneel verwarmd. Deze weerstanden geven infraroodstraling af in de richting van de kamer. Wanneer deze straling in contact komt met objecten en oppervlakken in de kamer, worden ze verwarmd. Dit proces lijkt op de manier waarop de zon de aarde verwarmt door infraroodstralen uit te zenden.

Belangrijk om te vermelden is dat infraroodstraling niet de lucht zelf verwarmt, maar de objecten en mensen in de kamer. Dit zorgt voor een comfortabele en gelijkmatige warmte, omdat de objecten in de kamer de warmte vasthouden en geleidelijk aan de omgeving afgeven. Hierdoor ontstaat er geen luchtcirculatie, wat kan leiden tot een drogere en minder comfortabele verwarmingsmethode, zoals bij traditionele convectieverwarming.

Soorten infrarood panelen

Er zijn verschillende soorten infrarood panelen beschikbaar op de markt, elk met hun eigen toepassingen en ontwerpen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 1. Stralingspanelen
  Deze panelen zijn plat en lijken vaak op een schilderij of spiegel. Ze zijn ontworpen om aan de muur te worden gemonteerd en kunnen worden gebruikt in woonkamers, slaapkamers en badkamers.
 2. Infrarood stralers
  Deze panelen lijken meer op traditionele radiatoren en kunnen aan het plafond of de muur worden gemonteerd. Ze zijn ideaal voor het verwarmen van garages, werkplaatsen en andere ruimtes waar directe straling gewenst is.
 3. Infrarood vloerverwarming
  Dit systeem wordt onder de vloer geïnstalleerd en straalt warmte omhoog door de vloer en naar de rest van de kamer. Het biedt een comfortabele en gelijkmatige verwarming en is populair in badkamers en keukens.

Voordelen van infrarood panelen

Infrarood panelen bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen:

 1. Infrarood panelen zijn zeer efficiënt omdat ze direct warmte afgeven aan objecten en mensen in de kamer. Hierdoor wordt er geen warmte verspild aan het verwarmen van de lucht.
 2. Infraroodstraling heeft positieve effecten op de gezondheid. Het kan de bloedcirculatie stimuleren, spierpijn verlichten en allergieën verminderen, omdat er geen luchtcirculatie is die stofdeeltjes verspreidt.
 3. Omdat infrarood panelen aan de muur of het plafond kunnen worden gemonteerd, nemen ze weinig ruimte in beslag en kunnen ze discreet in de kamer worden geïntegreerd.
 4. Infrarood panelen werken geruisloos, in tegenstelling tot sommige convectieverwarmingssystemen die ventilatoren gebruiken.
 5. De installatie van infrarood panelen is meestal eenvoudig en vereist geen complexe leidingen of ventilatiesystemen.

Toepassingen van infrarood panelen

Infrarood panelen worden gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder:

 • Ze worden vaak gebruikt in woonkamers, slaapkamers en badkamers om comfortabele en efficiënte verwarming te bieden.
 • Infrarood panelen kunnen ook in kantoorruimtes worden geïnstalleerd voor zowel verwarming als zoneverwarming.
 • Infrarood stralers worden gebruikt in industriële omgevingen om specifieke gebieden te verwarmen, zoals magazijnen en werkplaatsen.
 • De gezonde warmte die door infrarood panelen wordt gegenereerd, maakt ze populair in wellnesscentra en spa’s.

Conclusie

Infrarood panelen zijn een moderne en efficiënte manier om binnenruimtes te verwarmen. Ze maken gebruik van infraroodstraling om directe en gezonde warmte te genereren, zonder de nadelen van convectieverwarmingssystemen. Of je nu op zoek bent naar een verwarmingssysteem voor je huis, kantoor of een specifieke ruimte, infrarood panelen bieden tal van voordelen die het overwegen waard zijn. Ze combineren efficiëntie, gezondheid en comfort in één innovatieve oplossing voor verwarming.

Wat is een infrarood paneel?
Schuiven naar boven